„Скопје чита“ на Скопско кале

Второто издание на манифестацијата „Скопје чита“ ќе се одржи денеска во паркот спроти Скопското кале.

Прочитај повеќе »

Почнува 16. ОфФест - девет концерти до 28 мај

Дамир Имамовиќ е роден во Сараево и потекнува од семејство на традиционални пејачи на севдалинки - босанска музика исполнета со меланхолија, копнеж и мечтаење.

Прочитај повеќе »

Битолското 3Д - кино влезе во светското филмско семејство

Битолското 3Д - кино кое е членка на Европската кино - мрежа веќе десет години, на голема врата влегува во светското филмско семејство преку ,,Магазинот на европската филмска мрежа,,.

Прочитај повеќе »

Утре се отвора „Малиот битолски Монмартр“

Годинава учествуваат деведесет гости од четиринаесет странски држави, а ликовната колонија ќе трае шест дена со два каравана- во Охрид и Вевчани.

Прочитај повеќе »

Девет концерти на 16.ОфФест од 25-ти до 28 мај

Девет концерти и еден документарен филм во четири дена се на програмата на 16-тиот ОфФест, кој ќе се одржува од 25-ти до 28 мај во Македонскиот народен театар и во Дансинг салата на Младинскиот културен центар.

Прочитај повеќе »

Македонското здружение на филмски продуценти полноправен член на ФИАПФ

МЗФП наведува дека членството на Македонија во ФИАПФ, продуцентската Федерација со најголем буџет меѓу продуцентските здруженија во светот, беше едногласно одобрено од страна на сите членови.

Прочитај повеќе »

Трет фестивал за музички документарци „Скопје Синема Сити“ од 15-ти до 19 јуни

Од 15-ти до 19 јуни во Кинотеката на Македонија ќе се одржува третиот Филмски фестивал за музички документарни филмови „Скопје Синема Сити“, кој го организира граѓанското здружение Номад-Арт во соработка со Кинотеката.

Прочитај повеќе »

„Грета од Фауст“ премиерно во Битола

Во Битолскиот народен театар на 26 мај ќе гостува во „Модивал театарот“ во Торонто со претставата „Без паника“, а за Охридско лето се подготвува големиот сценски спектакл „Сон на летната ноќ“ од Шекспир во кој ќе играат седумнаесет актери.

Прочитај повеќе »

Џамијата Али Паша во Охрид се реконструира и конзервира

Заштитата на верските објекти, без оглед дали се од христијанска или исламска архитектура не смее да се злоупотребува во политички цели, вели директорката на Завод и музеј.

Прочитај повеќе »

Новиот објект на Македонската филхармонија се отвора в недела со ексклузивен концерт

Македонската филхармонија, која е најстара институција од областа на музичко-сценската дејност во Република Македонија, новиот објект го добива по 73 години од постоењето.

Прочитај повеќе »
Повеќе вести