Професии кои што лошо влијаат на нашето здравје

Некои професии го уништуваат физичкото или психичкото здравје, а дури 26 отсто работно активните во стресните занимања бараат помош од лекар, покажува истражување на Универзитетот на Јужна Калифорнија.

Прочитај повеќе »

Денот на благодарноста во Њујорк ќе биде прославен под најстроги безбедносни мерки

Властите во Њујорк воведоа најстроги безбедносни мерки поради денешното празнување на Денот на благодарноста.

Прочитај повеќе »

Починатите се свесни на мигот кога настапува смртта

Починатите луѓе знаат дека животот им завшил, иако и натаму се свесни за тоа што се случува околу нив, се вели во истражување на медицинскиот центар „Лангон“ при Њујоршкиот универзитет.

Прочитај повеќе »

Десетици илјадници луѓе во Северна Кореја го славеа тестирањето на хидрогенската бомба

Во Пјонгјанг вчера се одржа масовна свеченост со голем собир и два огномети во чест на научниците заслужни за најмоќното нуклеарно тестирање извршено кога и да е во земјата.

Прочитај повеќе »

Истражување: Која нација најмногу, а која најмалку пешачи

Американски научници собраа податоци од паметни телефони од сите делови на светот, за да утврдат која нација најмногу, а која најмалку пешачи.

Прочитај повеќе »

Ултра-антибиотик против супербактериите

Група американски научници создадоа антибиотик против инфекции предизвикани од најопасните супербактерии во светот, објави научното списание ПНАС.

Прочитај повеќе »

Физичката неактивност еден од водечките фактори на ризик за смрт

Под физичка активност, велат тие, се подразбира секое телесно движење од скелетните мускули со кое се троши енергија. Терминот „физичка активност” не треба да се меша со „вежба”.

Прочитај повеќе »

Како некои луѓе спијат четири часа, а работат двојно повеќе?

Цврстиот и мирен cон e мнoгу вaжeн зa квалитетот на живoтот нa еден чoвек. И, додека зa некои, и осум чaca спиење на ден, cе недoволни, зa дpyги и четири cе мнoгу.

Прочитај повеќе »

Што би ни се случило ако останеме будни цела недела

На еден човек дневно му се потребни седум до осум часа непрекинат сон за да биде целосно подготвен за претстојниот ден.

Прочитај повеќе »

Пет предности од возење велосипед

Покрај тоа што возењето велосипед е здраво, тоа е и економично, а да не спомнуваме и дека на тој начин ја зачувувате природата.

Прочитај повеќе »
Повеќе вести