Двојазичноста би чинела милиони - треба да се печатат и нови денари

Се уште не се знае колку ќе чини промената на парите ако профункционира Законот за употреба на јазиците. Тој предвидува промена на денарите, и на кованите и на книжните.

Прочитај повеќе »

„Фер е кога е фер за сите“ - Протест на КСС пред Владата и Министерството за правда

Речиси 1000 луѓе побараа исплата на К-15 и во јавниот сектор, усогласување на платите со зголемувањето на минималната плата, како и почитување на важечките колективни договори.

Прочитај повеќе »

Изградени само 17% на два гасоводни правци, проблемите со експропријација клучен проблем

Реализирани се само 17% од гасоводните правци Скопје - Гостивар и Неготино – Битола. Од Македонски енергетски ресурси уверуваат дека двата гасоводи ќе се изградат во предвидените рокови до крајот на наредната година, односно крајот на 2020-та.

Прочитај повеќе »

Нови давачки за пазарџиите

Новиот закон кој веќе влезе во сила предвидува продавачите на тезгите да добијат лиценци од Комората на трговци со што ќе бидат обврзани да плаќаат паушален данок, но и придонеси за пензиско и здравствено осигурување

Прочитај повеќе »

Разликата од евра до денари на патарините завршувала кај деловните банки

Мал дел од парите од наплатата на патарините во евра од странците завршуваат кај деловната банка која ги собира монетите од наплатните станици.

Прочитај повеќе »

Текстилците извисија - нема поддршка за нив во владините мерки

Текстилните компании извисија со новите мерки на Владата предвидени во „Планот за економски раст“. Буџетот е финализиран, а Владата се уште не им одговорила на нивните барања за замрзнување на придонесите за плати од 12 до 18 илјади денари. Во вакви

Прочитај повеќе »

Македонците се повеќе користат пакет услуги од операторите

За шест илјади е намален бројот на фиксни линии, односно во вториот квартал лани имало 360.804, а во второто тримесечје во 2016 година оваа бројка изнесувала 366.575.

Прочитај повеќе »

Никој не кажува каде завршуваат дел од парите од наплата на патарини во евра на странци

Никој не кажува каде се парите од разликата во сумата што странците ја плаќаат на патарините низ земјава.

Прочитај повеќе »

Тевдовски: Издадовме еврообврзница, но не грижете се - со ниската каматна стапка ќе заштедиме 90 милиони евра

Земавме еврообврзница, но не грижете со ниската каматна стапка ќе заштедиме 90 милиони евра, ова го истакна министерот за финансии Драган Тевдовски за новото огромно задолжување од 500 милиони евра кои треба да ги вратиме во рок од седум години.

Прочитај повеќе »

Експертите обвинуваат за нетранспарентно донесена еврообврзница

Нетранспарентно донесена евробврзница – вака експертите го оценија вчерашното задолжување на Владата на надворешниот пазар за половина милијарда евра.

Прочитај повеќе »
Повеќе вести