Земјите на ЕУ ќе добијат заеднички министер за финансии

demo-image
 Мартин Шулц, лидерот на германската Социјалдемократска партија (СПД), денеска изјави дека очекува Европската унија да воспостави функција министер за финансии. 

Шулц ја даде изјавата откако беше најавено дека е постигнат начелен договор со конзервативната коалиција предводена од Ангела Меркел за формирање на нова широка коалициска влада во Германија, на трите најголеми леви и десни партии. Прашањето на тоа како новата германска влада ќе се постави кон Европската унија беше едно од клучните прашања во преговорите меѓу Меркел и Шулц.

- Ќе има европски министер за финансии, изјави Шулц, чија партија се залага за подлабоко врзување на членките на ЕУ, со заеднички институции и со механизми за финансиска помош меѓу одделните членки.

Шулц притискаше Меркел да го прифати предлогот на францускиот претседател Емануел Макрон за зацврстување на ЕУ, кој предвидува формирање на заедничко европско Министерство за финансии, и покрај скептицизмот во редовите на партијата на Меркел, каде влијателни политичари предупредуваа дека ваквото поврзување со другите членки на ЕУ ќе значи дека Германија во иднина може да биде одговорна за долговите на целата унија.


Прочитај повеќе »