Дачиќ: Косово нема да влезе во УНЕСКО

demo-image

 Српскиот министер за надворешни работи Ивица Дачиќ изјави денеска дека во септември со претседателот на Србија, Александар Вучиќ ќе присустува на седница на Генералното собрание на Обединетите нации, каде ќе бидат продолжени разговорите со државите за прашањето за барањето за зачленување на Косово во УНЕСКО.

Тој на годишнината на одбележувањето и поменот за убиените српски деца во Гораждевац ја нагласи силната дипломатска активност, кога е во прашање лобирањето меѓу државите-членки на ОН против приемот на Косово во УНЕСКО. 

Дачиќ нагласи дека Косово во УНЕСКО нема да биде примено, бидејќи сега против тоа ќе бидат и оние држави кои биле воздржани. 

Во тој контекст, додаде тој, Србија по тоа прашање веќе го победила Стејт департментот, кој претходно, како што рече „правел список со држави кој како ќе гласа“.

Тој истакна дека Србија испратила свои претставници во дваесетина земји за да лобираат против гласањето на тие држави за прием на Косово во УНЕСКО, напоменувајќи дека многу држави всушност не знаат за кој проблем станува збор.

- Тоа не се пратеници, кои ќе решат некои проблеми. Треба да информираат некои земји за што станува збор. Ако не сте биле во посета на Узбекистан 25 години не можете да очекувате од него да гласа против приемот на Косово во УНЕСКО, појасни Дачиќ.

Дачиќ исто така потсети дека редовната полугодишна сесија на Советот за безбедност на ОН, посветена на Косово ќе се одржи на 16 август. Прочитај повеќе »