Ултра-антибиотик против супербактериите

demo-image

 Група американски научници создадоа антибиотик против инфекции предизвикани од најопасните супербактерии во светот, објави научното списание ПНАС.

Како што наведува изворот, новата верзија на ванкомицинот е окарактеризирана како илјада пати поефективна од претходната, и делува против бактериите на три различни начина.

Меѓутоа, некои извори велат дека антибиотикот допрва треба да биде тестиран на животни, па на луѓето.

Научниците се надеваат дека антибиотикот ќе биде подготвен за употреба за пет години. Прочитај повеќе »