Иванов - Орбан: Неприфатливо е други држави да се мешаат во внатрешните работи на Македонија

demo-image
 Нови избори се единствено исправно решение за надминување на политичката криза во Македонија, кажа Унгарскиот премиер Виктор Орбан на денешната средба со Претседателот Иванов. За Унгарија е неприфатливо други држави да се мешаат во внатрешните работи на Македонија и има цврст став против Тиранската платформа.   Претседателот Иванов се заблагодари јавно на Унгарија што ја покрена иницијативата во Европскиот Совет да се осуди и отфрли Тиранската Платформа, нагласувајки дека сето она што го преземал како Претседател на Р.М. е она што му го овозможува Уставот. А она што ургентно е потребно конститутивната седница на Собранието на РМ да биде завршена, да се избере претседател и да  можат активностите кои ги имаме како држава, нормално да се спроведуваат. 

ЕУ и НАТО треба внимателно да ја разгледаат реалноста со која се соочува Македонија и регионот и да испратат порака за нашата Европска и Евроатлантска перспектива а не да ја блокираат Македонија веќе долг период.      

Јанош изјави дека ЕУ и НАТО повеќе од 10 години давале лажни надежи за Македонија и дека сега е времето за вистински преговори за јасна стратегија на Балканот.

Во врска пак со мигрантската криза успешната соработка меѓу Македонија и Унгарија и понатаму продолжува. Јанош истакна дека Унгарија е една од државите кои на Македонија и даде безрезервна поддршка и помош за справување со илегалната миграција но и дека и должат благодарност на Македонија за успешното справување со мигрантската криза.  Доколку пак се зголеми опасноста од нов бран треба да сме спремни, да се работи на план за техничка , финансиска помош како и зголемување на силите на границата со Грција. 


Лепа ЏундеваПрочитај повеќе »